כל מי שאי פעם ביקר בסופר או חנות אלכוהול יודע שיש הרבה מאוד סוגים של אלכוהול. ישנם כמה סוגי אלכוהול מזוקקים מסוכנים יותר מאחרים, שבהם תכולת האלכוהול מרוכזת מאוד.
מה זה אלכוהול?
בני אדם שותים אלכוהול כבר אלפי שנים. אלכוהול הינו סם כימיקלי ופסיכולוגי. כל סוגי האלכוהול מכילים קבוצה פונקציונלית משותפת- קבוצת הידרוקסיל, כאשר אטום חמצן קשור לאטום מימן. האלכוהול נקשרי עם אטומים אחרים כדי ליצור סוגי אלכוהול משניים. סוגי האלכוהול המשניים הם סוגי האלכוהול שאנחנו משתמשים בהם על בסיס יומי: מתנול, איזופרפנול ואתנול.
שלושת סוגי האלכוהול
הסוג היחיד של אלכוהול שאחנו יכולים לשתות זה אתנול. שני הסוגים האחרים משמשים לייצור ולנקיון, אך לא לשתיה.
לדוגמא, מתנול משמש כרכיב בדלק למכוניות וסירות. הוא משמש גם לייצור חומר נגד הקפאה, מסיר צבע, נוזל לניקוי שמשות, ועוד.
איזופרפנול זה השם הכימי לאלכוהול חיטוי שמשתמשים בו למטרות ניקוי וחיטוי. מתנול ואיזופרפנול הם רעילים לגוף האדם מכיוון שהגוף שלנו מעביר אותם כחומרים רעילים הגורמים לאי ספיקת כבד.
לשתות את שני סוגי האלכוהול האלו יכול להוביל לתוצאה קטלנית, אפילו הכמות המועטה ביותר.
אתנול זה סוג האלכוהול שמעל שני מיליארד אנשים שותים כל יום. סוג זה של אלכוהול מיוצר על ידי תסיסה של שמרים, סוכרים ועמילנים.
במשך מאות שנים, בני האדם שותים משקאות על בסיס אתנול, כמו בירה ויין, על מנת להשפיע על תחושת הגוף. אך לאתנול יש גם השפעות רעות על הגוף.
הכבד שלנו יכול לעכל אתנול אבל רק בכמויות קטנות. אתנול הינו חומר רעיל ופוגע עם הזמן בכבד, מוח ואיברים אחרים.
האתנול גם מעכב את מערכת העצבים המרכזית, ולכן פוגע בקואורדנציה וביכולת שיפוט. בנוסף, שתייה מופרזת וצורות נוספות של שימוש לרעה באלכוהול עלול לגרום להתמכרות לאלכוהול.
אלכוהול מזוקק ולא מזוקק
יש 2 קטגוריות למשקאות אלכוהולים: מזוקק ולא מזוקק.
משקאות לא מזוקקים נקראים גם משקאות מותססים. התססה היא התהליך הכימי בו בקטריה ושמרים הופכים סוכר לאתנול.
יין ובירה הם משקאות מותססים. ביקבים, הענבים עוברים תהליך של התססה על מנת להכין יין. במבשלות בירה, דגנים כמו שעורה וחיטה עוברים תהליך התססה על מנת להכין בירה. (כדי לקרוא על סוגי הבירה השונים לחצו כאן)
לאחר התססה החומרים עוברים תהליך של זיקוק, מה שמגדיל את ריכוז האלכוהול בחומר המותסס.
תהליך הזיקוק מרכז את האלכוהול על יד הפרדתו מהמים ומרכיבים אחרים של חומר מותסס. משקאות חריפים מזוקקים מכילים נפח אלכוהול רב יותר ממשקאות לא מזוקקים.
אלכוהול לפי נפח והוכחת אלכוהול הם שני דרכים למדוד את תכולת האלכוהול או ריכוז האלכוהול במשקה. אלכוהול לפי נפח הוא מספר המילליטרים של אתנול לכל 100 מילליטר של משקה, בעוד הוכחת האלכוהול הוא פי שתיים מאחוז האלכהול בנפח.
לדוגמא, משקה שיש בו 50% אלכוהול לפי נפח, יהיה בו 100 בהוכחת אלכוהול.
סוגים שונים של משקאות חריפים לפי תכולת אלכוהול
יש הרבה סוגים שונים של משקאות אלכוהולים. בחלקם יש ריכוז אלכוהול גבוה מבאחרים. המשקאות בעלי ריכוז גבוה יותר יכולים לגרום לשיכרות והרעלת אלכוהול במהירות רבה יותר ובכמויות יותר קטנות.
משקאות לא מזוקקים
בירה
בירה הינו המשקה האלכוהולי הפופולרי בעולם. למעשה, אחרי מים ותה, בירה הוא המשקה הנפוץ ביותר. בירה הוא כמעט המשקה האלכוהולי הישן ביותר בהיסטוריה. בירה סטנדרטית, לאגר או אייל, מכיל בין 4% ל6% אלכוהול. למרות שישנם גם בירות עם פחות או יותר אחוזי אלכוהול. למשל, ל”בירה קלה” יש בין 2% ל4% אלכוהול, בעוד יש סוגים שיש עד 8% אלכוהול.
בירות
יין
יין הינו עוד משקה אלכוהולי פופולרי וותיק. יין סטנדרטי מכיל פחות מ14% אלכוהול. שמפניה, היין לבן המבעבע המוכר ביותר, מכיל בין 10% ל12% אלכוהול. ישנם יינות שמוסיפים להם אלכוהול מזוקק שיש בהם סביבות ה20% אלכוהול.
סיידר אלכוהולי
סיידר אלכוהולי הינו מיץ תפוחים שעבר תהליך התססה. יש בו כ5% אלכוהול.
תמד
תמד הוא משקה אלכוהולי העשוי ממים ודבש מותסס. יש בו בין 10% ל14% אלכוהול.
סאקה
סאקה הינו משקה יפני מוכר העשוי מאורז מותסס. יש בו כ16% אלכוהול.
משקאות מזוקקים
ג’ין
גין הוא משקה אלכוהולי מזוקק העשוי מגרגרי ערער. יש בו בין 35% ל55% אלכוהול.
ברנדי
ברנדי הינו יין מזוקק. ריכוז האלכוהול בברנדי נע בין 35% ל60%. לדוגמא, בקוניאל יש 40% אלכוהול.
וויסקי עשוי דגנים מותססים. נפח האלכוהול בוויסקי נע בין 40% ל50%.
משקה אלכוהולי מזוקק העשוי מסוכר קנה מותסס, בעלת כ40% אלכוהול.
המרכיב העיקרי בטקליה הינו צמח האגבה המקסיקני. יש בו כ40% אלכוהול.
וודקה עשוי לרוב מתפוחי אדמה ודגנים מותססים. בוודקה סטנדרטי בארה”ב יש 40% אלכוהול.
אבסינת
משקה אלכוהולי מזוקק העשוי מעלים ועשבי תיבול מותססים. אין הוכחה לכך שאבסינת גורם להזיות, אבל יש בה ריכוז אלכוהול גבוה. ישנם סוגים המכילים כ40% אלכוהול, בעוד אחרים המכילים 90% אלכוהול.
אברקליר
עוד משקה אלכוהולי מזוקק בעל ריכוז גבוה של אלכוהול. נפח האלכוהול המינימלי של אברקליר הינו 60%. קיים גם כאלה בעלי 75.5% אלכוהול וגם 95% אלכוהול.
אם אתם מתעניינים בחוויות חדשות עם מגוון סוגי אלכוהול, למה לא להוסיף למפגש או לאירוע גם נגיעה של יופי וטבע? פרחים בנעם מציעים משלוחי פרחים וסידורים ייחודיים שיהפכו כל אירוע לחוויה בלתי נשכחת.