לוגו דון אנטון

מאלט: מה זה בכלל? בואו לגלות

מאלט (לֶתֶת) הוא שם כולל לדגנים שעברו תהליך עיבוד מסוים, לטובת שימוש כרכיב מרכזי במגוון רחב של מוצרי מזון ומשקאות כמו בירה שחורה או משקאות אלכוהוליים.

מאלט יכול לשמש בתור ממתיק וכחומר התססה, והוא גם מספק טעמים ייחודיים למנות שונות.

במדריך הבא נסביר:

  • מה זה מאלט?
  • איך מייצרים מאלט?
  • באילו דרכים נהוג להשתמש במאלט?
  • ואילו סוגי משקאות מאלט הכי פופולריים בעולם וגם כאן אצלנו – בישראל.

מה זה מאלט?

מאלט
מאלט: מה זה בכלל? בואו לגלות 3 מאלט (לֶתֶת) הוא שם כולל לדגנים שעברו תהליך עיבוד מסוים, לטובת שימוש כרכיב מרכזי במגוון רחב של מוצרי מזון ומשקאות כמו בירה שחורה או משקאות אלכוהוליים.

מאלט הוא למעשה שם כללי לדגנים שעברו תהליך של השריה וייבוש, אשר הובילו לשינוי ההרכב הכימי ופרופיל הטעם שלהם.

שעורה היא סוג הדגן הנפוץ ביותר בשימוש ליצירת מאלט, אך יצרני המאלטים משתמשים לעיתים גם בסוגי דגנים אחרים, כמו חיטה, שיבולת שועל, תירס, שיפון או אורז.

תהליך הייצור של המאלט, כולל כאמור שלב של השרייה שלאחריו מתבצע שלב הייבוש של הדגן. אלו מובילים לתהליכי נביטה וחימום של הדגן אשר תורמים לשינוי הרכבו כך שיכיל פחמימות פשוטות יותר וחלבונים קלים יותר לעיכול. התוצר המתקבל נחשב כמזין וטעים יותר מן המקור, והוא מהווה גם בסיס טוב יותר לייצור אלכוהול.

מה זה סינגל מאלט?

כשמדברים על סינגל מאלט, מדברים על וויסקי.

סינגל מאלט (באנגלית: Single Malt) הוא ויסקי העשוי מלתת שעורה בלבד ומיוצר במזקקה יחידה בזיקוק דודי בלבד. תוכלו לקרוא על זה עוד – כאן

איך מייצרים מאלט?

השלבים הבסיסיים בייצור מאלט הם אלו:

1. קציר – איסוף, ניקוי וייבוש גרגירי הדגן המיועד לייצור מאלט, הוא השלב הראשון בתהליך. לרוב הדגן הנבחר לייצור מאלט, הוא שעורה אם כי ישנם יצרני אלכוהול שעושים שימוש גם בדגנים מסוגים אחרים.

2. השרייה – השריית הגרגירים מתבצעת על ידי הטבלת גרגרי הדגן במים. בעקבות כך שהדגנים המושרים סופגים מים לתוכם, מתרחשים שינויים בהרכב הכימי שלהם.

3. הנבטה – אשר הגרגרים מגיעים לאחוז רוויה מסוים, מתחיל שלב הנביטה. בשלב זה, העמילן בדגנים הופך לסוכרים, כאשר אנזימים מיוחדים הנקראים פרוטאזות עוזרים לפרק את החלבון בדגנים לאבני בניין בסיסיות הכוללות חומצות אמינו, שהשמרים שישמשו אותנו בהמשך לייצור המשקה או מוצרי המזון שלנו, יכולים לצרוך.

4. ייבוש – על מנת לשמור על הדגן המונבט במצבו החדש שכולל שילוב אופטימלי בין עמילנים, חלבונים וסוכרים ביחס מסוים, יש לעצור את התהליך הכימי שעוברת התערובת בעזרת חימום וייבוש שלה. 

5. קלייה – מאלטים מסוימים, כמו אלה שמשמשים לייצור סוגים מסוימים של בירה, עוברים שלב של קלייה בתנור או בטאבון מיוחד. תהליך החימום הנוסף הזה, יוצר שינויים נוספים בפרופיל התזונתי של הדגן, משפיע על תהליך התסיסה שלו ומשנה את הטעם של המוצר המוגמר.

5 דרכים פופולריות לשימוש במאלט

בפריטי מזון ומשקאות שונים נעשה שימוש במאלט בצורות שונות. מאלט יכול להיות חומר מתסיס ומתפיח במתכונים של מאפים מסוימים או לספק טעם ייחודי למנות מלוחות. זאת בנוסף לשימושים של מאלט בתחום ייצור המשקאות המסחרי. 

אולם ניתן כמובן ליהנות ממאלטים גם בשימוש ביתי בדרכים הבאות:

1. הכנת בירה:

מאלט עם בירה
מאלט: מה זה בכלל? בואו לגלות 4 מאלט (לֶתֶת) הוא שם כולל לדגנים שעברו תהליך עיבוד מסוים, לטובת שימוש כרכיב מרכזי במגוון רחב של מוצרי מזון ומשקאות כמו בירה שחורה או משקאות אלכוהוליים.

אחד השימושים הפופולאריים ביותר למאלט, הוא בהכנת בירה ביתית. לצורך הכנת הבירה, נהוג להשתמש כיום ברכז לתת בירה או רכז בסיסי שאותם מערבבים עם מים ומחממים אותם. לאחר מכן, מוסיפים שמרים לנוזל שנוצר, לטובת המרת הסוכרים הניתנים להתססה לאלכוהול, וכתוצאה מכך נוצר המשקה הפופולרי.

2. מאפים:

ניתן להוסיף אבקת מאלט או סירופ מאלט למתכוני מאפים, כגון לחמים ובייגלים. אבקת מאלט או תמצית מאלט הם ממתיקים עדינים המוסיפים טעם אגוזי ומתוק למוצר המוגמר. אבקת הלתת מסייעת גם להזנת השמרים במאפה ומעודדת את פעילותם, מה שבתורו תורם לשיפור האווריריות של התוצר הסופי.

3. וויסקי מאלט:

משקה אלכוהולי מפורסם נוסף שמיוצר באמצעות מאלט, הוא וויסקי מאלט. תהליך הייצור של וויסקי מאלט כולל התססה של שעורה, זיקוק האלכוהול ויצירת פרופיל טעמים מסוים. וויסקי סינגל מאלט, הוא וריאציה פופולרית של המשקה, אשר מיוצרת במזקקה אחת בלבד ועוברת זיקוק דודי.

4. חומץ מאלט:

חומץ מאלט מיוצר בתהליך דומה לבירה, אך בתוספת זן של בקטריות הנקראות “אצטובקטר”. בקטריות אלו הופכות את האלכוהול בנוזל לחומצה אצטית. התוצאה המוגמרת היא נוזל בטעם ייחודי שמשתלב היטב עם מגוון סוגים של מנות, כמו סלטים או בסיס להכנת חמוצים.

סוגים של משקאות מאלט פופולריים

ישנם סוגים רבים של משקאות מאלט פופולריים, ובהם:

בירה

זהו הסוג הנפוץ ביותר של משקה מאלט, והוא מיוצר על ידי התססת שעורה (או דגנים אחרים) עם שמרים ומים. ישנם סגנונות רבים ושונים של בירה, כולל בירת לאגר, בירת אייל, בירות סטאוט, בירת פורטר וכמובן, גם בירה שחורה.

וויסקי

סוג של אלכוהול מזוקק העשוי ממחית דגנים מותססת, כאשר בדרך כלל מדובר בלתת שעורה.

סקוץ’

סוג של וויסקי שמיוצר בסקוטלנד ועובר תהליך יישון של שלוש שנים לפחות בחביות עץ אלון.

בורבון

סוג של וויסקי העשוי בעיקר מתירס וחייב להתיישן לפחות שנתיים בחביות עץ אלון חדשות ומפוחמות.

ליקר מאלט

סוג של בירה המיוצרת עם אחוז אלכוהול גבוה מהממוצע (בדרך כלל מעל 7%) ונמכרת לרוב בבקבוקים גדולים מבקבוקי הבירה הסטנדרטיים.

חומץ מאלט

סוג של חומץ העשוי מלתת שעורה, ומשמש לכבישה, תיבול ועוד.

תמצית מאלט

סירופ סמיך או אבקה יבשה העשויה מלתת שעורה המשמשת כממתיק או כחומר טעם במוצרי מזון ובמשקאות.

מה זה מאלט – סיכום

מאלט הוא מונח המשמש במבשלות ומזקקות של משקאות אלכוהוליים, כמו גם בתעשיית המזון, כבסיס להכנת מוצרים שונים. ניתן להכין מאלט משעורה, כמו גם מדגנים אחרים, כגון חיטה, שיפון או תירס – אולם הבחירה השכיחה היא שעורה. בתהליך הייצור של המאלט הדגן עובר תהליכי הנבטה וייבוש, על מנת לעודד פעילות אנזימטית אשר תאפשר המרה של העמילנים המצוים בו לסוכרים, שבתורה תוביל לתסיסה. זהו למעשה, הבסיס לייצור אלכוהול. 

להזמנת משקאות על בסיס מאלט – בקרו בקטלוג המשקאות שלנו, ממש כאן!

מוזמנים לבקר בחנות שלנו המצוידת במגוון מדהים של יינות, בירות ומשקאות חריפים, עם מיטב המותגים מכל חלקי העולם, כולל מבחר פנטסטי של מוצרים תוצרת ישראלית. בואו למצוא את המשקה המושלם עבורכם.

חנות משקאות
מגוון רחב של יינות ואלכוהול

עוד מתוך הבלוג שלנו

קהל היעד שלכם אוהב יין טוב, וברגע שיגיע אליכם הוא יגלה טעמים מופלאים וארומה משכרת. השאלה החשובה היא איך בכלל מגיעים אל הקהל הזה, כדי שידע שאתם קיימים, וגם יגיע לבקר.  על התשובה הזו
אתם בטח מכירים את הרגע הזה, בסוף היום, כשאתם נהנים מארוחה טובה או שיחה נעימה עם אדם קרוב. שם, ממש לידכם, ניצבת כוס היין עם המשקה המשובח שמשלים את התמונה, והופך את הערב למושלם
הטמפרטורות עולות, שמיכת הפוך כבר מזמן בבוידעם, וזה בדיוק הזמן לצאת להתרענן. לכבוד הקיץ שמגיע הכנו לכם חמישה בילויים מושלמים לעונה החמה, ואל דאגה, חשבנו גם על פתרונות מנצחים שיעזרו לכם להתמודד עם החום

כבר חגגת 18?

רגע לפני כל הכיף תאשר/י שאת/ה מעל גיל 18

דילוג לתוכן